grondsoort klei

Grondsoort vs tuingrond

Vaak zie je op websites staan dat de plant in iedere goede tuingrond kan staan, maar wat is nou een goede tuingrond? En welke grond heb jij? Hieronder lees je over de 4 meeste voorkomende grondsoorten in Nederland. Het kaartje geeft op een abstracte manier aan waar in Nederland welke grondsoort voorkomt.

grondsoort tuingrond klei zand veen

  • Klei is een grondsoort die bestaat uit fijne platte gesteentefragmenten en mineraaldeeltjes met een korrelgrootte kleiner dan 0,002 mm. Rivierklei is afgezet door rivieren en zeeklei door de zee. Klei kan heel veel water vasthouden en kan dan ook door uitdroging inklinken en scheuren. Klei is weinig waterdoorlatend en planten die niet van natte voeten houden staan niet graag in de klei. Klei bevat veel kalk en veel voedingsstoffen (rivierklei meer dan zeeklei.)
  • Zand is een los, korrelig materiaal. Het is afkomstig van rotsformaties en steen. Als grondsoort bestaat zand uit minerale deeltjes met een korrelgrootte tussen de 0,06 en 2 mm. Afhankelijk van de korrelgrootte en vorm is het materiaal heel los of wat vaster. Zand is waterdoorlatend en kan dus vaak wat droog zijn. Zand bevat vaak een matige hoeveelheid voedingsstoffen.
  • Veen is een grondsoort die is gevormd uit gedeeltelijk verkoolde resten van bomen, planten en kleine dieren. Het heeft een vochtgehalte van meer dan 75%. Door de onverteerde plantenresten is deze grond wat zurig. Je hebt drie verschillende soorten veen, eutroof veen (veel voedingsstoffen), mesotroof veen (matig voedingsstoffen) en oligotroof veen (weinig tot geen voedingsstoffen).
  • Löss is een gelige grond die is ontstaan door de wind. De korrelgrootte ligt tussen die van klei en zand en het kan dus worden gezien als zeer fijn zand met kalkdeeltjes. Löss is alleen te vinden in Zuid-Limburg. Het houdt goed water vast en is een redelijk voedselrijke grond.

Natuurlijk zijn dit hele standaard beschrijvingen van grondsoorten en is er in je tuin vrijwel zeker sprake van een aangepaste (met mest of compost verrijkte) grondsoort, maar het geeft wel een duidelijk overzicht van de meest voorkomende grondsoorten en hun eigenschappen.

Op de vraag wat is nou een goede tuingrond is eigenlijk geen duidelijk antwoord te geven. Planten hebben allemaal verschillende voorkeuren. De een houdt van veel voedingsstoffen en natte voeten en de ander houdt juist van droge grond met weinig voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van de plant en die te vergelijken met de grond die je hebt.
Met iedere goede tuingrond bedoelen de websites en winkels naar mijn mening een grond die niet te droog en niet te nat is met redelijk veel voedingsstoffen en die niet (zoals klei) heel vast is. Dus als je deze grond in je tuin wil dan is het raadzaam om je grond te verbeteren met bijvoorbeeld compost en mest. Dit is een hele opgave en moet om de zoveel tijd herhaald worden maar je moet wat overhebben voor je tuin. Mijn advies: selecteer planten die passen bij de grondsoort die je hebt, de keuze is reuze!

2 gedachten over “Grondsoort vs tuingrond

  1. John van Eijsden schreef:

    Goede morgen, ik woon in Hoogeveen Drenthe ‘en zou graag rozen planten. De grond is Veen en daar zou ik rivierklei door willen mengen. Weet u waar een paar zakken zou kunnen kopen? Vast dank voor de hulp. Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *