Appeltern 2015 – Het Palet

Het palet
planten border kleurrijk
planten border zomer


Naam:
 Het Palet Type: wedstrijd Locatie: Tuinen van Appeltern Maat: middel Jaar: 2015 Status: voltooid


Het Tuinenfestival in de Tuinen van Appeltern is een presentatie van ideeën die zijn geselecteerd op basis van creativiteit, innovatie, vertaling van het thema, de toegevoegde waarde voor de ‘tuin’ in zijn algemeenheid en de praktische uitvoerbaarheid. Het wordt elk jaar georganiseerd en ik heb deelgenomen aan de vijfde editie in 2015.

Het thema van dat jaar was ‘een tuin voor Vincent’, het is een hommage aan de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh. Alle tuinen voor het festival zijn ontworpen met het leven en het werk van Vincent van Gogh in het achterhoofd. Het Palet doorloopt de verschillende stadia van kleurgebruik in Vincent van Goghs werk.

Via een kronkelig pad door de tuin maak je als eerste kennis met Vincents periode als tekenaar waarin hij veel grijstinten gebruikte, hier staan daarom veel grijze en zwarte planten. Vervolgens loop je door en kom je in zijn tijd als beginnend kunstenaar. De tijd waarin hij De Aardappeleters maakte en veel bruin gebruikte. Als vriend van de impressionisten gebruikte hij later in zijn carrière juist veel pasteltinten en aan het eind van zijn leven, waarin hij meer ging experimenteren en bijvoorbeeld De Sterrennacht schilderde, maakte Vincent vooral gebruik van felle complementaire kleuren. Door gebruik van verschillende soorten bloemen, planten en bomen worden de periodes uitgebeeld.

Midden in de tuin staat een roterende lijst, waardoor je de tuin en de verschillende stadia als ware het een schilderij kunt bekijken. Het pad dat door de tuin loopt begint als een gewoon pad, gaat daarna steeds meer slingeren en houdt soms spontaan op. Van Gogh was een bijzonder getalenteerde kunstenaar, maar hij had ook veel problemen, hij werd niet begrepen, leefde in armoede en leed aan psychoses. Het pad staat voor zijn wispelturigheid en verwarde geest, maar ook voor zijn bijzondere ontwikkeling als kunstenaar. Uiteindelijk houdt het pad onverwacht op, als symbool voor zijn zelfmoord.

‘’Het is een ontwerp dat meteen frappeerde door een uitdrukkingsvol beplantingsplan en de symbolische tocht daarin als uitdrukking van het leven van Vincent. Opvallend zeker omdat dit bedacht is door Sabine van Andel, de jongste deelneemster ooit.’’ Aldus Michel Lafaille medeorganisator van het tuinenfestival en tuin- en landschapsontwerper, tuinfilosoof, fotograaf en curator van het ontwerpinstituut.

De tuin was te bezichtigen van mei 2015 tot en met november 2016. Ook was de tuin te zien in verschillende publicaties.