Ecodorp Bolderburen

ecodorp bolderburen oosterwold
bolderburen almere oosterwold
bolderburen oosterwold beplanting ontwerp


Naam:
Ecodorp Bolderburen Type: projectbegeleiding Locatie: Almere Maat: groot Jaar: 2017 Status: in ontwikkeling


Naast Hof van Oosterwold (nu Witte Dennenhof) ligt het Zweedse ecodorp Bolderburen. De huizen zijn inmiddels gebouwd en de bewoners kunnen er al volop heerlijk wonen. Het dorp ligt op een terrein van ongeveer 2 hectare en er staan 22 huizen van verschillende formaten. In Almere Oosterwold is stadslandbouw een verplichting, daarom komt er veel groenten en fruit. Wonen tussen de boomgaarden en moestuinen, met heel veel ruimte om samen te wonen en te spelen.

Voor dit project heb ik verschillende fases begeleid en heb ik de eerste tekeningen samen met de projectontwikkelaar gemaakt. Daarnaast begeleidt ik de beplanting. De beplanting wordt grotendeels vruchtdragend waarbij er gelet wordt op de standplaatseisen en tegelijkertijd gekeken wordt naar de sierwaarde van de plant. Privacy is ook een belangrijk punt, strategische plaatsing van bomen en struikgroepen is van belang.

In het dorp is een grote binnentuin waar in het midden een mooie natuurlijke vijver ligt, daar wordt het regenwater van de huizen op geloosd. Hieromheen gebeuren allerlei dingen, van strandje tot bbq-plek en van oude fruitbomen tot moestuinbakken. Een grote treurwilg, tamme kastanje en walnotenboom maken het af. In het dorp wordt de beplanting steeds herhaald, daardoor wordt het één geheel.