Garden masterclass nigel dunnett

Garden Masterclass met Nigel Dunnett

In juni dit jaar heb ik samen met een collega en vriendin de Garden Masterclass Water, Wildlife and Well-being gevolgd van Nigel Dunnett. De masterclass werd georganiseerd door Garden Masterclass en was in het prachtige Chatsworth House and Gardens. (Of ook wel Mr Darcy’s huis). Het was een dag vol nuttige informatie en inspiratie!

Nigel Dunnett is een professor in beplantingsontwerpen aan de universiteit van Sheffield en is één van de meest toonaangevende ontwerpers als het gaat om innovatieve manieren van omgaan met beplantingen. Hij heeft een ecologische benadering bij het ontwerpen en toepassen van beplantingen in tuinen en openbare ruimtes en zijn werk draait om de integratie van ecologie en natuur in de tuin- en landschapssector. Zijn ontwerpen hebben een lage input, maar wel een hoge impact en zijn dynamisch, divers en afgestemd op de natuur.

Deze ‘Pictorial meadow’ bij een landgoed in Derbyshire combineert het natuurlijke uiterlijk van een bloemenweide met de vele bloemen en kleuren die je in een tuin terug zou vinden.

Het ontwerpen van beplantingen wordt over de hele wereld vaak nog een beetje als extra gezien, of als ondergeschikt aan het ontwerp. Bij deze masterclass werd extra duidelijk dat de planten het ontwerp juist maken en versterken mits goed ontworpen. Je zou dus kunnen zeggen dat je ontwerp draait om de beplanting en niet om de harde materialen. Het gebruik van de ruimte blijft wel altijd centraal.

Change – het mag veranderen, net als de natuur.

Hier worden nieuwe delen van de tuin aangelegd. Open plekken in het bos waar de beplanting wat extra kleur toe gaat voegen.

Wat voor Nigel heel belangrijk is, is dat je een connectie voelt met de natuur. Een tuin of een park is vaak passief, terwijl je actief in de ruimte zou moeten zijn. Grote natuurverschijnselen zoals de grand canyon of bijvoorbeeld heel simpel, de prachtige herstkleuren in het bos, geven je het gevoel dat je deel uitmaakt van die plek. Je voelt je één met de natuur. Een goed ontworpen tuin of park kan je datzelfde gevoel geven. Een tuin of park heeft meestal een veel kleinere schaal dan de natuur. Daarom is het van belang dat je de natuurlijke vormgeving wat meer drama geeft. Het is als het ware een soort versterkte vorm van natuur. Nigel noemt dat ook wel: artfull ecology. Door die versterkte uitstraling krijg je die onvergetelijke boeiende ervaring die je ook hebt als je echt in de natuur bent.

Er zijn op het moment 3 grote uitdagingen in de wereld en dat zijn; klimaatverandering, urbanisatie en vermindering van de biodiversiteit. Er is 1 ding dat ze alle drie kan helpen en dat zijn planten.
Planten kunnen het water opvangen van piekregens en overstromingen, planten kunnen de biodiversiteit verhogen en planten kunnen zorgen voor het welzijn van de mens (en ze kunnen nog veel meer!). Tuinen en openbaar groen zijn een geweldige plek om in ieder geval mee te beginnen om deze 3 problemen willen aan te pakken.

In dit grasveld is een tijdje geleden gele ratelaar gezaaid. Dit plantje onderdrukt de grassen en geeft zeldzame bloemen zoals deze wilde orchidee.

Design with nature -> make it visible

Natuurlijke tuinen kunnen een erg rommelig uiterlijk hebben en dit kan voor sommige mensen als storend ervaren worden. Rommelige hoekjes, die juist geweldig zijn voor insecten en kleine zoogdieren, stroken met ons beeld van netheid en ordelijkheid. Het mooie van de manier van werken zoals Nigel Dunnett dat doet is dat je wel het natuurlijke effect hebt en de voordelen voor de natuur, maar dat het ook zijn esthetische waarde behoudt en in vele vormen gegoten kan worden.

Maximaliseer de interne cyclus en minimaliseer de in- en outputs. Dat is waar we naar streven, dit is ook nog eens voordelig voor ons steeds drukker wordende leven, want dit soort tuinen en parken vergt veel minder onderhoud. Een mooi voorbeeld van een park dat ‘Artfull ecology’ uitstraalt, klimaatbestendig is en mensen bewust maakt van het systeem is het London Wetland centre. Dit grote park in Londen laat zien dat natuur en stad prima samengaan en elkaar versterken. Ook op de Chelsea Flower Show kom je steeds vaker dit soort tuinen tegen.

garden masterclass met nigel dunnett

De Garden Masterclass met Nigel Dunnett was erg inspiratievol en komt overeen met de visie die ik zelf heb op tuinen. Meer integratie van de natuur, maar wel op zo’n manier dat het wel een tuin blijft en geen oerwoud wordt. Duurzame tuinen en landschap die goed zijn voor de mens, de natuur en prachtig zijn om te zien.

calamagrostis brachytricha diamantgras

Siergrassen: Calamagrostis Brachytricha – Diamantgras

Siergrassen in de tuin geven een natuurlijke sfeer en voegen luchtigheid, subtiliteit en sierlijkheid toe aan een tuin. Het is een herinnering aan de wilde natuur zoals Piet Oudolf dat zo mooi verwoordt in één van zijn boeken. Dit gras, calamagrostis brachytricha, is één van mijn favoriete siergrassen hoewel in de meeste tuinen de Calamagrostis ‘Karl Foerster’ veel vaker wordt toegepast heeft diamantgras een lossere bloeiwijze en blijft veel langer mooi in de winter.

Diamantgras in de winter

De aarvormige bloeiwijze van Calamagrostis brachytricha begint meestal in augustus en blijft de hele winter staan. In het beginsel zijn de bloemen meer groen qua kleur, maar naarmate het herfst wordt in de tuin verkleuren de bloemen naar purper/mauve. Dit gras vormt pollen en is in verhouding hoger dan breed. De bloemen zijn het mooiste als er aan elk zaadje een druppeltje dauw hangt, dan zijn het net fonkelende diamanten.

Calamagrostis brachytricha in oktober

Deze plant is een erg goede toevoeging aan de border als groep, maar ook als solitair gemixt tussen bijvoorbeeld Echinacea. Diamantgras is één van de weinige soorten siergras dat tegen een klein beetje schaduw kan.
Ook al lijkt deze plant een beetje op riet zet hem niet te nat, want dan gaat het mis. Als je een plekje hebt in de border waar de middag- en avondzon op schijnt dan is dat een goede plek voor dit gras. Het licht van de zon wordt erg mooi gevangen in de aren en geeft een geweldig effect.


Bloeitijd: augustus-oktober (maar blijft mooi in de winter)
Hoogte: 80-100 cm
Standplaats: zon, lichte schaduw
Bloemvorm: aar
Wintergroen: nee
Winterkwaliteit: het hele gras blijft mooi in de winter
Grondsoort: iedere goede tuingrond, niet te nat
Onderhoud: afknippen in maart

blog planten tuin

Langer thuis in huis – blog

Nieuwsbericht | 5-6-2019


Leuk nieuws! Samen met Langer thuis in huis heb ik een blog geschreven over de onderhoudsvrije tuin voor ouderen. Dit zijn mijn 3 top tips:

  1. Looproutes in de tuin, zijn deze logisch? Zijn er obstakels zoals drempels, richels of een gladde vlonder? Haal ze weg en kijk of het pad breed genoeg is voor bijvoorbeeld een rollator.
  2. Maak je border nooit breder dan 1 meter, zo kan je er makkelijk bij zonder ver te reiken.
  3. Verlichting, zeker als je zicht wat minder wordt is verlichting tijdens de donkere winterdagen heel belangrijk! Laat u bijvoorbeeld adviseren door de mannen van in-lite.

Het hele blog over de onderhoudsvrije tuin voor ouderen kan je lezen op: https://langerthuisinhuis.nl/onderhoudsvrije-tuin/

Gaura tuin bloemen

Vaste planten top 20 – de mooiste vaste planten -Gaura

Vaste planten zijn geweldig, ze zijn mooi, divers, vergen weinig onderhoud en je hoeft ze niet of nauwelijks te vervangen. In dit blog vind je mijn top 20 van de mooiste vaste planten. Ze staan in willekeurige volgorde omdat ik simpelweg niet kan kiezen welke de beste is

8. Gaura lindheimeri – prachtkaars

De prachtkaars is een prachtige plant die zorgt voor een weelderige sfeer in de tuin. De vele bloemen staan ver boven het blad uit en bewegen mooi in de wind. Deze winterharde plant bloeit lang en houdt van een zonnige plek in de border. Gaura leeft niet erg lang, maar als je de stengels pas na de winter afknipt dan zaait de plant zichzelf uit en kan je er vele jaren van genieten.

Gaura prachtkaars vaste planten top 20Gaura heeft lancetvormige bladeren van ongeveer 30 centimeter hoog, de bloemen steken daarboven uit tot maximaal 1m hoog. De bloemen hebben qua vorm wat weg van kleine vlinders en komen voor in het roze en in het wit. Deze plant vormt net als siergrassen een pol en je kan er het beste 7-9 per vierkante meter planten. Plant gaura in grote groepen voor het beste effect.

Gaura trekt veel vlinders, bijen en hommels aan en is daardoor perfect voor een insectvriendelijke tuin. Hij staat erg mooi in combinatie met astrantia, salvia, anemone, echinacea en nog veel meer. Ook staat de plant erg mooi in combinatie met siergrassen. De prachtkaars houdt niet van natte voeten, maar ook niet van droogte. Zorg voor een goed doorlatende en humusrijke grond, dan maak je de plant blij!

Bloeitijd: juni-oktober
Hoogte: tot 1m
Standplaats: zon
Bloemvorm: aar
Wintergroen: nee
Winterkwaliteit: geen
Grondsoort: iedere goede tuingrond, niet te nat
Onderhoud: weinig, vermeerderen door zaaien of stekken

Enkele mooie variëteiten: ‘Whirling Butterflies’ – wit met roze schutbladeren, ‘Whiskers Deep Rose’ – donkerroze, ‘Siskiyou Pink’ – lichtroze, ‘Rosy Jane’ – wit met lichtroze randje

aster lila paars bloem

Vaste planten top 20 – de mooiste vaste planten – Aster

Vaste planten zijn geweldig, ze zijn mooi, divers, vergen weinig onderhoud en je hoeft ze niet of nauwelijks te vervangen. In dit blog vind je mijn top 20 van de mooiste vaste planten. Ze staan in willekeurige volgorde omdat ik simpelweg niet kan kiezen welke de beste is

7. aster – herfstaster

De aster is een kruidachtige plant die tot laat in het najaar bloeit. Het zijn sterke planten die hun bloemen zelfs nog na de eerste nachtvorst behouden. De aster is inheems op het noordelijk halfrond en komt in ons land vooral aan de kust voor. Er zijn meer dan 600 verschillende gekweekte variëteiten en ongeveer 180 soorten in het wild. Ruime keuze dus! Dit blog focust zich op herfstasters, maar er zijn ook mooie zomerasters.

Aster vaste plant top 20

Met zijn smalle blad en stervormige bloemen is de aster een opvallende verschijning in de border of op het terras. Asters lokken allerlei insecten aan waaronder bijen, hommels en vlinders. De naam aster komt van een Grieks woord en betekent ster, dat verwijst naar de bloemen. De bloemen kunnen qua kleur variëren van lila tot donkerpaars en zijn er ook in verschillende kleuren roze en wit.

Asters houden niet van natte voeten, zet hem dus niet op een te natte plek. De plant laat zich goed combineren met allerlei vaste planten en siergrassen, laat je dus vooral niet tegenhouden en zet hem waar je wil. Zon is meestal wel een vereiste. Asters zijn er in allerlei maten, kijk goed naar de variëteit die je hebt. Lage asters kunnen beter aan de rand van de border en hoge asters achterin. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld aster ‘Jenny’ met het siergras stipa tenuissima en de vaste plant nepeta.

aster pennisetum vaste planten siergrassen

Aster en het siergras pennisetum

Bloeitijd: juli-november
Hoogte: 20-140cm afhankelijk van de variëteit
Standplaats: zon, halfschaduw
Bloemvorm: margriet/ster
Wintergroen: nee
Winterkwaliteit: bloeit door tot de vorst
Grondsoort: iedere goede tuingrond
Onderhoud: weinig, vermeerderen door scheuren

Enkele mooie variëteiten: ‘Schöne von Dietlikon’– donkerpaars hoge variëteit, ‘Jenny’– lage plant met knalroze bloemen, ‘Septemberrubin’– karmijnroze, thomsonii– rijkbloeiend in een heel lichtpaarse kleur, ‘Porzellan’ – witte bloemen geschikt voor in de vaas, ‘Herfstweelde’ – grote lichtblauwe bloemen met een geel hart

natuur albanië

Albanië – Tuinreizen

Tijdens reizen doe je veel inspiratie op en nou denk je misschien als je de titel leest, Albanië? Hebben ze daar ook mooie tuinen? Vast wel, maar wat ik op mijn reis door Albanië voornamelijk gezien heb was de overweldigende natuur die nog ruig, wild en onaangetast is door de mens. Tuinen heb ik niet bezocht, maar de natuur alleen al heeft mij ontzettend veel inspiratie gegeven.

Ruigen bergen Albanië alpen

We begonnen in de bergen, in het noorden van Albanië. Ze noemen de bergen de Albanese Alpen en dat is helemaal geen gekke naam, want de bergen doen ook een beetje denken aan de Alpen. Zoals de foto’s al laten zien wonen hier heel weinig mensen en is er volop natuur. Beukenbossen, naaldbossen, bloemenweides en droge rivierbeddingen domineren het beeld. De ruimte, de frisse lucht en de inspanning die het kost om over de bergpassen te klimmen maken je hoofd helemaal leeg. En dat betekent: ruimte voor nieuwe ideeën!

bloemenweide salvia stenen rosten natuur wild dry creek

Albanië grenst aan twee verschillende zeeën de Adriatische zee en de Ionische zee. Beiden heel helder, maar de Ionische zee was mijn favoriet. Op de kiezelstranden daar kan je erg mooie stenen vinden en het water is zo blauw dat het bijna nep lijkt. Er zijn veel kleine en grotere stranden langs de kust en je hoeft niet lang te zoeken naar een rustig of zelfs verlaten strand. Echt genieten!

Naast alle natuur hebben we ook een paar eeuwenoude steden bezocht waaronder Gjirokastër en Berat. Deze steden, omringd door de bergen, waren erg mooi om te zien. In Gjirokastër hebben ze voor de daken van de oude huizen gebruik gemaakt van de lokale steensoort, waardoor de huizen bijzonder goed integreren in het omringende landschap.

Gjirokaster albanië

Qua tuinen hadden ze in de steden en op het platteland vooral oog voor planten en bloemen die voedsel produceren. Eigenlijk geheel volgens de nieuwe eetbare tuin trend, terwijl het daar voornamelijk traditie en noodzaak is. Het grappige was dat je in de natuur planten tegen kwam die wij als Nederlanders vaak in de tuin hebben staan. Salie, vrouwenmantel en bijvoorbeeld venkel.

natuur albaniëShkoder kasteel Albanië

In de hoofdstad Tirana kwamen we in het nieuwe stadspark dat nog niet helemaal af is, maar nu al erg mooi. Daar hebben ze ervoor gekozen om als contrast tegen alle bebouwing een vrij wild stadspark te maken. Daarin staan bomen en planten die je in de landschappen van Albanië in het wild tegen zou kunnen komen. Op het grote plein liggen tegels van alle steensoorten die in het land te vinden zijn. Water loopt over de stenen en zo komen de prachtige kleuren van de stenen goed naar voren.

Tirana Albanië

Albanië is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als Nederland. Er wonen maar net iets meer dan 3 miljoen mensen en zijn er plus minus 750.000 bunkers te vinden. Dit bijzondere en lugubere onderdeel van de boeiende geschiedenis van Albanië doet je inzien dat het land moeilijke tijden gekend heeft. Voor mij was het bijzondere contrast tussen de bunkers en het omringende natuurschoon een inspiratiebron. Een contrast tussen iets wat door de mens gemaakt is (hard, statisch) en de altijd veranderende natuur.

Bergen, zee, steden en kastelen, alles bij elkaar een bijzondere reis die ontzettend leuk was en een bron van inspiratie!

chelsea flower show

Chelsea Flower Show – tuinreizen

Zoals de naam al zegt zijn er op de Chelsea Flower Show in Londen bloemen te vinden, heel erg veel bloemen. Zo ver het oog reikt en in alle kleuren van de regenboog. Het begon zelfs al op de weg ernaartoe vanaf het station met echte Londense dubbeldekker bussen gemaakt van bloemen. Dit was de eerste keer dat ik naar deze show ging en ik heb mijn ogen uitgekeken!

De Chelsea Flower Show draait niet alleen om bloemen, er zijn allerlei tuin-gerelateerde spullen te vinden en (waar het voor mij het meeste om draaide) de showgardens. Dit jaar waren er twee thema’s die verder gingen dan alleen mooie tuinen; mentale gezondheid en het milieu. Duurzame materialen, recyclen en het verminderen van stress, dat lieten de tuinen onder andere zien.

tuinontwerp chelsea flower show

The Seedlip garden met planten van de erwten familie

Wat mij daarnaast opviel waren de vele lupines, die eerst als lekker ouderwets gezien werden, en de vele verschillende soorten irissen. Er werd in de tuinen ook veel gebruik gemaakt van staal en dan met name het mooie roestkleurige cortenstaal. In veel tuinen werd gebruik gemaakt van bruintinten. Jarenlang was het een trend om te kiezen voor grijs en antraciet, nu lijkt dat te verschuiven naar meer warme kleuren.

Chelsea flower show cortenstaal eetbare muur

The Urban Flow Garden met kunstwerken van cortenstaal

De tuin van Sarah Price, een van mijn favorieten, was een heel natuurlijk geheel waar strakke vormen, zijnde muren en traptreden, in voorkwamen die de tuin erg interessant maakten qua ruimtes en doorkijkjes. Het bruine kleurenpalet gaf, in combinatie met de natuurlijk ogende beplanting, de tuin een rustgevende en mediterrane uitstraling.

Chelsea flower show sarah priceChelsea flower show sarah price

Een andere tuin die ik erg mooi vond was de RHS Feel Good garden van Matt Keightley. Die draaide allemaal om het gevoel dat een tuin je geeft en heeft veel raakvlakken met mijn eigen ontwerpfilosofie en Biophilic design. Monty Don, presentator van de BBC, legt het uit:

I know from personal experience how gardening helps heal many mental and physical ills. When you are sad a garden comforts. When you are humiliated or defeated a garden consoles. When you are consumed by anxiety it will soothe you and when the world is a dark and bleak place it shines a light to guide you on. – Monty Don

De Wedgwood garden van Jo Thompson was een hele wilde tuin die mij ook erg aansprak. Het kunstzinnige element sprong qua vorm tussen de rotsen en beplanting uit, terwijl de kleuren juist mooi samengingen en het één geheel maakten.

Wedgwood garden

The Wedgwood garden

Kijk hier welke tuinen er volgens het publiek gewonnen hebben!

In de grote tent waren superveel planten te vinden en hadden ze stands met bijvoorbeeld alle soorten kerstrozen, narcissen en hosta’s. Het grappige was dat er veel bloemen waren, zoals de kerstrozen en narcissen, die gewoon in bloei stonden terwijl het helemaal het seizoen niet is! Een beetje gek, maar wel erg mooi om te zien.

Uiteraard had je ook nog stands met allerlei mooie (en minder mooie) kunstwerken, tuinhuisjes, tuingereedschap en tuinmeubilair. Waar vooral de tuinhuisjes eruit sprongen qua prijs, sommige kosten zelfs wel 20.000 pond! Bizar, maar wel erg mooi en super-de-luxe.

Dit was een kleine greep uit mijn ervaringen op de Chelsea Flower Show, maar foto’s zeggen altijd meer dan tekst dus neem ook een kijkje in de onderstaande fotogalerij!

Moestuin eetbare planten

Bijzondere eetbare planten – deel 1

Moestuinieren is weer hip, maar meestal worden er de algemeen bekende soorten als aardappels, wortels en boontjes verbouwd. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want die smaken zelfgekweekt erg lekker, maar als je wat meer inspiratie nodig hebt voor apartere soorten die je kan kweken; lees dan dit blog over bijzondere eetbare planten!

1. Chinese bieslook

Allium tuberosum, in het Nederlands Chinese bieslook, is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel decoratief. De stengels, de bladeren en de bloemen zijn eetbaar en de plant gaat jaren mee.
Zorg voor een zonnige plek met een luchtige grond en geef ze regelmatig water. Je kunt de bladeren en stengels gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar oogsten.

Een andere plant die erg op deze lijkt is de wilde knoflook, Tulbaghia violacea. Deze smaakt iets meer naar knoflook en krijgt mooie violetkleurige bloemen.

Nog een andere versie, in het wild voorkomend in Nederland, is daslook, Allium ursinum. Deze heeft van de drie de sterkste smaak, knoflook en uiachtig door elkaar. Lees op het blog van culy waarom je daslook zou moeten eten!

2. Daglelie

Hemerocallis, de daglelie, is er in vele kleuren variërend van wit tot donkerrood. Deze borderplant wordt zo’n 100 centimeter hoog en bloeit in de zomer. Hij doet het goed in de zon, maar ook in de lichte schaduw. De meest bekende daglelies zijn toch wel de gele en oranje versies zoals ‘Stella de Oro’.
In China, waar de bloemen gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn, worden ze gedroogd gegeten in soepen of roerbakgerechten. Pluk de uitgebloeide bloemen en laat die drogen in de vensterbank. Je kan de nog niet uitgebloeide bloemen ook eten in een salade of de bloemknoppen in een schotel.

Te koop in vrijwel elk tuincentrum en online.

daglelie stadslandbouw eetbare planten moestuin

3. Suikerwortel

Suikerwortel, Sium sisarum, is een goede vervanger voor pastinaak. De wortel is zoeter en veel makkelijker te kweken. Daarnaast lok je met deze mooie plant vele bijen en vlinders naar je tuin die weer helpen met de bestuiving van je andere gewassen. Een topplant dus!
De plant staat graag op een vochtige plek in rijke grond, maak het jezelf wat gemakkelijker door de grond met wat grof zand te vermengen. Zo kan je ze eenvoudiger oogsten, dat kan vanaf november tot de lente.
Eet ze rauw, bak ze, frituur ze of pureer ze in een dip. Alles kan met deze diverse groente.

Hier zijn ze verkrijgbaar.

Moestuin eetbare planten

4. Kiwibes

De kiwibes, Actinidia arguta, is een tropisch uitziende plant afkomstig uit Siberië. De vruchten zijn zo groot als een druif en hebben een gladde eetbare schil, terwijl de binnenkant precies lijkt op een minikiwi. Ook deze plant staat het liefst in de zon en houdt van een rijke, waterdoorlatende grond. Zorg voor een stevig rek, want deze plant is een klimmer en kan wel 2 meter per jaar groeien! Goed snoeien is handig en geeft meer vruchten. Snoei elke 4 weken in de zomer de nieuwe takken tot de helft terug, dan zal de plant vele kilo’s vruchten leveren.
Een mooie variant is de rode ‘Ken’s Red’. Als je een zelf bestuivende plant wilt dan moet je kiezen voor ‘Issai’.

Je kan deze minikiwi’s eten als ze iets meegeven, maar niet te zacht zijn. Eet ze rauw of droog ze in de oven om er gezonde snoepjes van te maken. Natuurlijk zijn ze ook erg lekker in jam!

Verkrijgbaar op deze website.

permacultuur bessenfruit stadslandbouw eetbaar

Volgende keer weer 4 bijzondere eetbare planten voor in de moestuin of in de planten border!

 

vaste planten border winter

Wintersilhouet – een mooie wintertuin

Een mooie tuin in de winter, dat wil iedereen, maar hoe doe je dat? Je kan natuurlijk werken met constructies die het hele jaar door hetzelfde blijven, zoals een pergola of een mooi muurtje. Maar je kan het ook doen door op een slimme manier je borders in te richten en te letten op wintersilhouet.

Eén van de meest voor de hand liggende manieren is kiezen voor een combinatie van vaste planten die verdwijnen en wintergroene heesters. In klassieke tuinen is dit vaak het geval, de wintergroene struiken zorgen voor de structuur en behouden het hele jaar door dezelfde vorm. Dit creëert rust en regelmaat in de tuin. Tegenwoordig zijn de wintergroene wolken van bijvoorbeeld Buxus of Taxus erg populair.

Er zijn ook wintergroene vaste planten, zoals Asarum europaeum, Epimedium ‘Frohnleiten’ of Phlomis russeliana.

wintersilhouet

Wintergroene bollen van Prunus lusitanica

Een andere manier is kiezen voor vaste planten die een mooi wintersilhouet hebben. Dat zijn planten waarvan bijvoorbeeld de zaadbollen blijven staan of waar het blad een bepaalde textuur behoudt. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn: Echinacea, Aster, Achillea en Eupatorium.

Je hebt natuurlijk ook nog heesters die niet wintergroen zijn, maar wel mooi zijn in de winter. Een goed voorbeeld hiervan is Cornus alba ‘Sibirica’, de witte kornoelje. Deze struik heeft naast een prachtige herfstkleur ook nog eens sierlijke rode takken die de hele winter zichtbaar blijven.

wintertuin wintersilhouet cornus

Cornus alba ‘Sibirica’ heeft knalrode takken

Zelf vind ik een combinatie van wintergroene struiken,  vaste planten met een mooi wintersilhouet, heesters met een goede wintereigenschap en siergrassen het allermooiste. De meeste siergrassen blijven de hele winter mooi en hoef je pas in het voorjaar af te knippen. De vaak blonde kleur van het gras is erg mooi met het donkergroen van wintergroene heesters en het bruine van de vaste planten,

Combineer dit met een pergola of een andere constructie, sneeuwklokjes en mooie verlichting. Zo heb je de hele winter een mooie tuin!

wintersilhouet siergras

Diamantgras blijft de hele winter mooi

Kijk ook eens op het blog van Gardenista met 9 tips voor een kleurrijke wintertuin!

Projecten Almere Oosterwold – overzicht

Oosterwold groeit als kool en zo ook het aantal opdrachten die ik daar mag doen. Dit overzicht van projecten in Almere Oosterwold laat zien waar ik allemaal mee bezig geweest ben de afgelopen tijd.

projecten overzicht almere oosterwold

Projecten Almere Oosterwold – overzichtskaart

Ik heb al veel initiatieven geholpen met tekeningen voor het ontwikkelplan, doorsnedes voor het waterschap en tekeningen voor de omgevingsvergunning. Allemaal in combinatie met een ontwerp voor de kavel. Variërend van 1000m2 tot 3500m2 en meer. Enkele projecten staan al in mijn portfolio zoals ook het eerste project dat ik mocht doen: perceel i196. Dat project is inmiddels toe aan het bouwen van het huis.

projecten almere oosterwold

Voorbeeld snelle 3d tekening van een project

Een ander leuk voorbeeld is het schetsontwerp dat ik mocht maken voor een kavel van Buitenplaats Oosterwold. Dat huis was al gebouwd dus de opzet van de tekeningen was iets anders, maar zeker niet minder leuk om te doen!

Heb jij ook een kavel in Almere oosterwold en heb je tekeningen/een tuinontwerp nodig? Neem dan contact op via de mail of het contactformulier.