Handige minituin

sfeer kleine tuin groen
minituin eettafel
bank tuin klein
minituin tafel
kleine tuin schommel
beplanting handige minituin

Naam: handige minituin Type: tuinontwerp Locatie: Utrecht Maat: tot 60 m2 Jaar: 2020 Status: voltooid


Deze tuin in Utrecht is maar liefst 14 vierkante meter (2 meter breed en 7 meter lang) en daarmee de kleinste tuin die ik ooit ontworpen heb. Het heeft eigenlijk meer weg van een balkon. Met twee volwassenen en twee kinderen was het van belang om te tuin zo handig mogelijk in te delen. Om het allemaal nog een beetje moeilijker te maken komen er ook nog eens 4 deuren uit in de tuin.

Voor deze tuin was de opdracht om het ondanks de kleine ruimte echt als tuin te laten voelen met een zitje, een schommel, ruimte om te spelen en zoveel mogelijk groen. De tuin mocht ook niet te druk zijn qua kleuren, groen moest de hoofdkleur zijn.
In zo’n minituin is het handig om dingen dubbelfuncties te geven. Zo is er een groen middenstuk met een bankje waar je in een handomdraai een eetgedeelte van kan maken. De bank is uitklapbaar tot tafel en de drie opvouwbare stoelen nemen ingeklapt en opgehangen aan de muur geen ruimte in. De pergola heeft ook een dubbelfunctie, er kan een mooie klimplant op groeien en er kan een schommel aan worden opgehangen.

De vaste bank staat op een plekje waar vaak de zon schijnt. Een vaste bank is fijn, omdat je er dan altijd even kan gaan zitten.
Het klapstuk in de tuin is de groene wand aan het einde van de lange tuin. Deze neemt weinig ruimte in en zorgt ervoor dat er vanuit de woonkamer altijd uitzicht is op groen. Een handige minituin die zowel functioneel is als mooi!

tuinontwerp handige minituin