The Shropshire and West Midland agricultural showground


Naam:
the Shropshire and West Midland agricultural showground Type: landschapsontwerp BCU Locatie: Shrewsbury, Engeland Maat: groot Jaar: 2014 Status: voltooid


Het evenemententerrein van de Shropshire and West Midland Agricultural society ligt midden in het centrum van de middeleeuwse Tudor stad Shrewsbury in Engeland. Er worden jaarlijks veel evenementen georganiseerd waaronder de Shropshire County Agricutural show die duizenden bezoekers trekt.

Er moest een masterplan gecreëerd worden  die de biodiversiteit van het gebied verhoogt, meerwaarde toevoegt aan de productiviteit van het gebied zodat er meer geld gegenereerd kan worden en waarin een oplossing voor het overstromingsprobleem verwerkt is.

Het evenemententerrein is een groot parkachtig gebied wat vooral bestaat uit grasland wat strak bijgehouden wordt. Het ligt aan de rivier de Severn. Het gebied is vrij goed onderhouden, maar heeft een rommelige uitstraling. Kwaliteiten zijn de ligging en de grootte, ook is het een populair terrein. Problemen zijn de slechte bereikbaarheid, de rommeligheid en de bijna jaarlijkse overstromingen.

Inspiratie voor het ontwerp kwam uit het middeleeuwse stadscentrum waar de oude gebouwen naast moderne gebouwen staan.

Het ontwerp bestaat uit een dijk die het belangrijkste deel beschermt tegen overstromingen en een bypass die de waterstand, wanneer die hoog is in de rivier, verlaagt. De dijk heeft strakke vormen die contrasteren met de natuurlijke omgeving. Het evenemententerrein blijft bestaan en een Food Showroom wordt toegevoegd.

The Food Showroom neemt mensen mee langs alle stadia van voedselproductie, van het groeien tot het eten. Het verwijst naar de agrarische functie die het gebied had voordat het een evenemententerrein werd. Hier kan men leren over de productie en de verwerking en het daarna opeten in de lunchroom met theetuin.

Poelen, de bypass, rietlanden, graslanden, moeras en bos zorgen voor een gevarieerd gebied voor vele verschillende dier- en plantensoorten.
In extreme omstandigheden kan het gebied tot aan de dijken overstromen. De dijken zijn open, maar ze kunnen gesloten worden door middel van stalen platen. De openheid van de dijken voorkomt een opgesloten gevoel en versterkt de connectie met de stad en de rivier door middel van versterkte zichten.

Er is ook een houten constructie ontworpen. Hier is gekozen voor strakke vormen, gemaakt van grof hout, zodat het geheel in de ruimtelijke taal past die toegepast is in het masterplan. De constructie gaat van open naar dicht naar open en omlijst het uitzicht op de rivier de Severn. Alle maten zijn gebaseerd op de reeks van Fibonacci, gerelateerd aan de gulden snede.