Tuinrenovatie

Voor en na tuinrenovatie
Echinacea purpurea
Salvia met Knautia


Naam:
 tuinrenovatie Type: renovatie Locatie: Almere Maat: tot 200 m2 Jaar: 2014 status: voltooid


Deze middelgrote natuurlijke tuin in Almere was hard toe aan renovatie na jarenlang intensief gebruik. De basis van de tuin was goed en de vormentaal had slechts een kleine aanpassing nodig. Door het gazon en de borders iets meer vorm te geven zijn er meerdere nevenruimtes gekomen en zijn de lijnen van de tuin vloeiender en dynamischer. De nieuwe borders naast de terrassen aan zorgen voor een besloten zitruimte die meer onderdeel is van de tuin.

De vijver is opnieuw gegraven en heeft verschillende waterniveaus gekregen wat de vijver natuurlijker maakt. De vijver is nu groter en er is een kleine waterloop aan toegevoegd. Op de laagste niveaus zijn oeverplanten geplaatst die niet alleen beschutting bieden aan kleine amfibieën, maar die ook de vijverrand bedekken. In de vijver leven nu watersalamanders, kikkers, vissen en talloze insecten zoals libellen en waterjuffers. De vogels genieten ook erg van de vijver en de waterloop en nemen er dagelijks een bad in.

De stenen muur loopt over in de rotstuin zodat er een geheel ontstaat. Alle materialen en een deel van de planten zijn hergebruikt. De beplanting is een mix van roze, blauwe, paarse en witte kleuren met accenten van rood en geel. De borders zijn divers en het hele jaar door is er kleur te zien en verschillende texturen.

Het is een natuurlijke tuin geworden waar het hele jaar door iets te zien is en waar kleine dieren en insecten van kunnen genieten. Ook zijn er fruitbomen, bessenstruiken en kruiden aangeplant zodat het niet alleen mooi is, maar ook nuttig. Een geslaagde tuinrenovatie!