Voedselbos

Voedselbos tuinontwerp
kruinlaag voedselbos
kruidlaag voedselbos
pergola voedselbos
geoceramica
borders tuinontwerp beplantingsplan bloemen
maasgrind
insectenhotel voedselbos
beplantingsplan
beplantingsplan

Naam: voedselbos Type: compleet tuinontwerp Locatie: Almere
Maat: vanaf 200 m2 Jaar: 2019 Status: voltooid


In Almere Oosterwold ligt deze kavel van bijna 2000m2. Op dit moment is het nog landbouwgrond, maar binnenkort zal het huis gebouwd gaan worden. Het huis wordt gemaakt van hout en krijgt een klassieke uitstraling. Voor de tuin wensten de bewoners een natuurlijke sfeer, passend bij het huis en hun wensen.

Eén van de wensen was om een route te kunnen lopen door de tuin, waar je langs verschillende interessante plekken komt en af en toe ergens kan gaan zitten. Ook wilden ze graag een vijver, een overkapping/pergola en natuurlijk de verplichte stadslandbouw.

almere oosterwold wilde eetbare planten permacultuur voedselbos
Er zijn veel eetbare planten, bekende en minder bekende. Eén van de wat meer bekende soorten is het inheemse gewas daslook.

De wens voor weinig onderhoud en ook weinig gras gaf de doorslag om het eerste ontwerp om te toveren tot een voedselbos. Dit klinkt misschien gek, maar een voedselbos is een systeem dat zichzelf onderhoudt. Af en toe wat onkruid wieden en wat maaien/snoeien is voldoende. Om te voorkomen dat het huis zou verdwijnen in de wildernis van het bos hebben we de voorkant van de tuin wat klassieker gehouden en is er in de hele tuin een duidelijke structuur. Er is ook een moestuin toegevoegd voor de meer standaard en dagelijkse groenten zoals broccoli, wortel en sla.

Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen, je begint altijd met de kruinlaag, daarna komt de tussenlaag, dan de struiklaag, de kruidlaag, bodembedekkers en dan klimmers. Het beplantingsplan is dan ook per laag uitgewerkt. Het voedselbos wordt aangelegd eind 2020.

Ben jij nou ook geïnteresseerd in een tuinontwerp of beplantingsplan? Kijk voor meer informatie op de pagina diensten!