border opzet planten sfeer

Opzet van een border 1/4 – Uitstraling en sfeer

Hoe maak je in je tuin een goed werkende plantenborder die ook nog eens het hele jaar mooi is? Dat doe je door een goede opzet te maken en de planten met zorg uit te kiezen. Deel 1 van de opzet van een border gaat over uitstraling en sfeer. Er is een handige manier om te bepalen hoe je wil dat je border eruit komt te zien en dat is kiezen uit een van de volgende opties:

  1. Gelijke kleuren en gelijke vormen
  2. Gelijke kleuren en verschillende vormen
  3. Verschillende kleuren en gelijke vormen
  4. Verschillende kleuren en verschillende vormen

Elke combinatie heeft een verschillend effect en een verschillende sfeer. Optie 1 heeft een rustige uitstraling als je voor een zachte kleur kiest zoals lichtroze of wit, maar kan ook een enorm statement zijn als je bijvoorbeeld voor knalgeel kiest. Hoe dan ook creëer je met gelijke kleuren en gelijke vormen een strakke en rustige uitstraling. Optie 2 heeft datzelfde effect, maar omdat deze verschillende vormen heeft is deze optie wellicht interessanter dan optie 1. Een goed voorbeeld hiervan is de beroemde witte tuin van Sissinghurst garden in Engeland. Optie 3 vormt een beheerst maar kleurrijk geheel. Optie 4 is de meest gebruikte versie. De verschillende vormen en verschillende kleuren maken de meest speelse border, maar het gevaar kan zijn dat het te druk wordt en dat je verloren raakt in het overweldigende aanbod van planten.

Als je een van de opties gekozen hebt ga je kijken naar de bloemvorm, maar welke bloemvormen zijn er?
opzet van een border bloemvormen

  1. Knoop/bol (bijvoorbeeld: Knautia, Astrantia, Monarda)
  2. Margriet (bijvoorbeeld: Echinacea, Helenium, Rudbeckia)
  3. Pluim (bijvoorbeeld: Astilbe, Filipendula, Calamagrostis brachytricha)
  4. Scherm (bijvoorbeeld: Achillea, Eupatorium, Sedum)
  5. Aar (bijvoorbeeld: Salvia, Agastache, Cimicifuga)
  6. Filter (bijvoorbeeld: Stipa gigantea, Thalictrum, Mischantus)

Aan de hand van de optie die je gekozen hebt en aan de hand van je eigen smaak kies je een aantal, of alle, bloemvormen uit en de kleuren die je wil gebruiken. Daarbij kan je dan planten uit gaan zoeken die voldoen aan alle andere eisen zoals grondsoort en standplaats. Lees verder over de opzet van een border in deel 2: kleuren en sferen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *