standplaats zon

Standplaats – Wat is schaduw, halfschaduw en zon?

Standplaats, wat is dat? Heel letterlijk genomen is dat de plek in de tuin waar de plant het beste neergezet kan worden, omdat hij daar het beste groeit. Waar het vooral om gaat is het aantal uren zon dat de plant per dag nodig heeft. De zonuren zijn gemiddeld en gelden voor de lente en zomerperiode.

Standplaats schaduw: maximaal 2 uur volle zon per dag, deze planten kunnen ook op de donkerste plekjes van je tuin staan.

Standplaats halfschaduw: maximaal 4 uur per dag in de volle zon, deze planten geven de voorkeur aan lichte schaduw. Schaduw van bijvoorbeeld een boom met een open kroon.

Standplaats zon: minimaal 5 uur zon op het warmste gedeelte van de dag. Zet deze planten niet onder een boom of grote struik die het zonlicht kan belemmeren.

Combinaties van deze standplaatsen komen ook veel voor. Sommige planten kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw staan, de plek waar je hem dan neerzet heeft wel effect op de bloei. Staat er bij een plant zon/halfschaduw? Zet hem dan in de zon als je veel bloemen wilt, de plant zal ook bloeien in de halfschaduw maar dan wel minder uitbundig. Dit geldt hetzelfde voor planten die zowel in de halfschaduw als schaduw kunnen staan.
Schaduwplanten hebben meestal kleinere bloemen en de sierwaarde van deze planten zit in de bladeren die vaak een mooie textuur of kleur hebben. Als ze te veel zon krijgen dan kunnen ze verbranden.

Hoe bepaal je waar het meeste zon is in je tuin? De meest handige manier om dit te doen is via Google maps kijken naar waar het noorden is ten opzichte van je huis. Als je bepaald hebt waar het noorden is dan weet je automatisch waar het oosten, zuiden en westen is en weet je waar de zon opkomt, op zijn hoogst staat en waar hij ondergaat. Zo kan je zien waar in jouw tuin de meeste zon is. Wat je natuurlijk ook kan doen is op een heldere zomerdag observeren waar de zon-plekken en schaduwplekken zijn.

logo

8 gedachten over “Standplaats – Wat is schaduw, halfschaduw en zon?

 1. Maya schreef:

  Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb vanaf circa 15.00 uur zon in de tuin op de plek waar ik een bloemenborder aan wil leggen. Ik ging er helemaal vanuit dat dit een schaduwtuin is. Ik begin nu toch te twijfelen. Wat betekent 4 uur volle zon? Geldt dit ook voor zon van 15.00 tot 19.00 uur? Of betekent volle zon; zon op het heetst van de dag?
  Ik hoor het graag. Vriendelijke groet Maya

  • Sabine van Andel schreef:

   Hoi Maya,
   Volle zon is zon op het heetst van de dag. Vanaf 15:00 uur zon tot en met de avond valt onder de halfschaduw/schaduw, omdat de zon dan minder sterk is. Heb je in de zomer meer zon in de tuin, dan kun je ook wel planten neerzetten die in de halfschaduw tot zon kunnen staan. Als je een plant wil proberen, maar je weet niet zeker of hij het gaat doen? Dan zou ik die gewoon planten (kleine hoeveelheid) en dan kijken wat hij doet. Planten kunnen zich meestal goed aanpassen aan de situatie. Echte zonaanbidders zou ik dan niet doen. Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen en krijg je een mooie bloemenborder!

 2. Mieke schreef:

  Eeen deel van onze tuin is op het oosten en heeft altijd SChaduw. Het is er niet donker of zo. Zou ik hier een serie annabel strong kunnen plaatseen?

 3. Dija schreef:

  Hoi,

  Ik heb een balkon waar ik tot een uurtje of 12 (m.n. in de zomer) zon heb en de rest van de dag is het 1 en al schaduw. Welk soort bloemen/planten doen het hier goed (ik bedoel dan of dit schaduw of hslfschaduw is?)
  Alvast bedankt

  • Sabine van Andel schreef:

   Hoi,
   Voor een balkon heb je naast de factor zon ook nog de factor wind die een grote rol speelt in de keuze voor planten. Meestal is er heel veel wind waardoor planten snel uitdrogen. Gebruik daarom potten met een waterreservoir, dan kunnen de wortels ook niet gaan rotten als er teveel water is. Planten die je zou kunnen proberen zijn: vrouwenmantel, herfstanemoon, hakonechloa macra, pluimspirea, Zeeuws knoopje, schoenlappersplant, zegge en ooievaarsbek (bijvoorbeeld geranium macrorrhizum of geranium phaem).Helleborus en liriope zouden ook nog kunnen. Daarnaast kan je denk ik ook wel een hoop viooltjes kwijt, die kunnen ook best wat schaduw hebben.
   Hopelijk heb je zo voldoende ideeën en succes met het balkon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *