Natuur in de tuin rudbeckia

Natuur in de tuin

Natuur in de tuin, hoe doe je dat? En wat heb je daarvoor nodig? Plekjes creëren voor vogels, insecten en kleine zoogdieren is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel makkelijk! Lees in dit blog hoe je dat doet.

Als eerste moet je bedenken hoe het in de natuur in zijn werk gaat. Zijn er daar mensen die op elke vierkante meter lopen? Of zijn er daar mensen die alles netjes aanvegen? Nee! Doe dat dus ook niet in je tuin. Hoe kleiner je tuin, hoe lastiger dit natuurlijk is, maar probeer altijd een hoekje over te laten waar je in principe niks mee doet. Laat het rommelig en kom er niet te vaak in de buurt. Dan ben je al goed op weg om natuur in de tuin te creëren.

Bijen houden van de zevenzonenboom die laat in het jaar bloeit.

Als tweede is het van belang dat je niet teveel tegels of andere bestrating in je tuin hebt. Planten en aarde zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor natuur in de tuin. Een stenen stapelmuur of een insectenmuur zijn dingen die je daarnaast kan toevoegen aan de tuin. Planten zijn belangrijk, ze zorgen voor voedsel voor vele dieren en insecten. Zorg er daarom ook voor dat er het hele jaar door wat bloeiends in de tuin staat. Daarnaast zijn waard- en drachtplanten voor vlinders goed om in je tuin te planten. (Ja dus ook distels en brandnetels, al hoef je die vaak niet zelf te planten ?)
Heb je nou een kleine tuin (of balkon) kies dan vooral voor de bloeiende planten met een goede nectar-/pollenwaarde. Heb je een grotere tuin? Dan kan je gerust ergens een plekje met brandnetels hebben.

Een insectenmuur kan een mooi element zijn in de natuurlijke tuin, maar zeker ook in een strakke tuin!

Als derde en laatste tip, zorg voor een gevarieerde tuin. Een strak gazon biedt weinig voor insecten, maar een bloemenweide biedt heel veel. Een border met alleen maar vaste planten is mooi, maar plaats je er een boom in dan help je al veel meer dieren en insecten. En als je ruimte in je tuin hebt voor bosschages en een waterpartij dan ben je helemaal goed bezig! Afwisseling is belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat vlinders herkenningspunten nodig hebben om op te navigeren? Als je tuin overal hetzelfde is dan kunnen ze daar weinig mee.

Wat ik heb geleerd en gezien in onze eigen tuin van 9000m2 is dat je in een natuurlijke tuin ook moet leren loslaten. Dan ontstaan vaak de mooiste dingen. Wij zijn met de aanleg van de tuin gestart in 2017, het was eerst voornamelijk weiland en gazon. Wel zat er al een boomgaard en moestuin in en wat beukenhagen.
Nu hebben we een grote houtwal met twee bosjes, takkenrillen, bloemenweides, borders met veel bloemen, solitaire bomen, groepjes struiken en rommelhoekjes (deels ook omdat de tuin zo groot is dat je niet elk hoekje kan onderhouden). 

Natuur in de tuin
Het snoeiafval wordt verdeeld over de twee takkenrillen in de tuin. Ander tuinafval gooien we in de houtwal of op de composthoop.

In die drie jaar tijd, waar er eerst toch vrij weinig insecten en vogels waren, is er een enorme metamorfose geweest. Het bosplantsoen wat we aangeplant hebben voor de houtwal is op sommige plekken inmiddels bijna 5 meter hoog en het aantal insecten en vogels is exponentieel gegroeid! Ik heb hier nog nooit zoveel en zoveel verschillende insecten gezien als afgelopen jaar. Heel bijzonder zijn de patrijzen die elk jaar terug komt om te foerageren.

Qua onderhoud vergt bijvoorbeeld de houtwal helemaal geen werk, de borders daarentegen wel, want omdat wij weinig toevoegen aan de grond duurt het lang voordat alles is dichtgegroeid. Al het grove tuinafval zoals takken en graszoden gooien wij in de houtwal, deze bulten afval zijn een walhalla voor vele kevers en andere insecten. Ook de egels kunnen een mooie holletje maken onder het snoeiafval. Ook is het mooi om te zien hoeveel vlinders er in de bloemenweide zitten. Vooral nachtvlinders en motten verschuilen zich in het lange gras. Echte natuur in de tuin!

Wij wonen in het LOG (landbouwontwikkelingsgebied), waar de natuur helaas hard achteruit gaat, maar gelukkig zijn er eilandjes zoals die van ons die dat toch een beetje kunnen tegengaan. Ook een voordeel, in onze straat was bijna geen eikenprocessierups te bekennen! (Ondanks de laan die voornamelijk uit eiken bestaat) Alle vogels die nu in de tuin komen voor de insecten, eten ook graag de rupsen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *