Een tuin voor Vincent van Gogh

Worn out, 1882

Worn out, 1882

Een deel van het schilderij de Aardappeleters, 1885

Een deel van het schilderij de Aardappeleters, 1885

Een tuin met geliefden, 1887

Een tuin met geliefden, 1887

Zelfportret, 1888

Zelfportret, 1888

Een tuin voor Vincent is het thema van het tuinenfestival 2015. Het is 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf en daarom is het in heel 2015 van Gogh jaar, er worden veel evenementen georganiseerd met als thema Vincent van Gogh waaronder dus ook het tuinenfestival in de tuinen van Appeltern.

Mijn tuin heet Het Palet en is gebaseerd op de kleurenpaletten die Vincent gebruikte in zijn leven als kunstenaar. Als je aan zijn schilderijen denkt dan denk je automatisch aan de felle en heldere kleuren waar hij om bekend is geworden, maar hij gebruikte niet altijd deze kleuren. Als je zijn eerste werken vergelijkt met zijn laatste zie je hoe zijn palet na een lange zoektocht veranderde van donker naar licht.

Loop het pad van Vincents schildersleven in de tuin en ontdek zijn ontwikkeling in kleurgebruik. Vincent van Gogh begon zijn kunstenaarscarrière als tekenaar van voornamelijk portretten en landschappen. De kleuren die hij toen gebruikte waren enkel zwart, wit en grijstinten.

Daarna, als leerling van Anton Mauve, maakte hij pas gebruik van verf. Tijdens die periode mengde hij vaak alle kleuren door elkaar waardoor er donkere bruintinten ontstonden. Een bekend voorbeeld van een schilderij is de Aardappeleters.

Het derde vlak toont zijn pastelkleuren periode. Zijn tijd in Frankrijk met de impressionisten bracht hem op nieuwe ideeën. Kleur gebruikte hij nog niet uitbundig maar hij schilderde lichter, losser en helderder.

Als laatste gebruikte Vincent de complementaire kleuren. Na vele jaren studeren op de kleuren en hun effect, met behulp van draadjes wol, bereikte hij de stijl die we het beste van hem kennen.
Hiervan zijn de meeste schilderijen bekend zoals de Irissen, de Zonnebloemen en de vele zelfportretten.

In 1888 voorspelde hij: ‘de schilder van de toekomst is een colorist zoals er nog niet een is geweest’. Hij wist toen nog niet dat hij dat zelf zou zijn.

De kleurenpaletten worden weergegeven in de tuin door planten en bollen. Het hele seizoen van mei tot en met oktober is er kleur in de tuin!

– Het volgende blog gaat over kleuren met bollen

8987616_orig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *