Kleuren met bollen (wol)

Vincent van Gogh experimenteerde vaak met draadjes wol voordat hij verf gebruikte. Dit deed hij omdat verf erg duur was en het was makkelijk om de draadjes naast elkaar te leggen en te kijken welk effect de kleuren samen hadden.
Tegenwoordig is verf niet meer duur en gebruikt niemand meer wol om mee te experimenteren, in ieder geval niet voor het maken van schilderijen. Wel wordt wol heel veel gebruikt om mee te breien en haken, voornamelijk voor accessoires voor de woonkamer en natuurlijk lekker warme sokken. Een leuke website waar je wol kunt kopen is www.bijtantetine.nl. Neem eens een kijkje en wie weet gaat u net als Vincent van Gogh experimenteren met wol!

In de tuin in Appeltern wordt niet geëxperimenteerd met wol maar met bloembollen. In de vier verschillende kleurpaletten komen meerdere soorten bollen te staan die bij de kleurpaletten passen. Het zijn voornamelijk Allium soorten, deze zijn familie van de ui. Deze bollen worden nog niet veel gebruikt in de tuin terwijl het hele mooie en vaak bijzondere bloemen zijn.
De soorten die in de tuin komen zijn;
– Allium bulgaricum
– Allium ‘Hair’
– Allium ‘Forelock’
– Allium nigrum
– Allium schubertii
– Camassia leichtlinii ‘Caerulea’
– Narcis ‘Baby Moon’
Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten bollen in heel veel verschillende kleuren. Er zijn bijvoorbeeld ook zwarte tulpen en een heleboel verschillende soorten hyacinten. Een zeer aparte bloembol is de keizerskroon of ook wel Fritillaria. Deze bol heeft een hele vieze geur die naar men zegt mollen verjaagt, maar erg mooie en bijzondere bloemen.

Het leuke aan bollen is dat ze zeer goed te combineren zijn met vaste planten en één- en tweejarigen. U kunt een grote pot in uw tuin vullen met bijvoorbeeld twee lagen bollen, die na elkaar bloeien, en daarbovenop kunt u viooltjes planten.
Uiteraard zijn bollen ook zeer geschikt voor in de vaste grond, let er dan wel op dat sommige bollen alleen maar 1 jaar bloeien. Bollen die verwilderen zijn naar mijn mening het meest geschikt voor de vaste grond, ze komen elk jaar terug in grotere aantallen. Crocussen, sneeuwklokjes, boshyacinten, bosanemonen en botanische tulpen zijn onder andere bollen die zich vermeerderen.

De bollen die in de tuin komen in Appeltern zijn gesponsord door Baltus Bloembollen. Bedankt!
Hieronder twee foto’s van de bollen.

3605617_orig  8727618

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *