Het ontwerp

Hier komt het dan eindelijk, het ontwerp!
Het ontwerp is gebaseerd op de kleurenpaletten die Vincent gebruikte in zijn leven als kunstenaar zoals al eerder genoemd in mijn eerste blog. Het is een simpel ontwerp zonder al teveel extra onderdelen erin zodat het concept goed tot zijn recht komt.

6149199_orig

De tuin is opgebouwd in vier vakken waarin, in de vorm van beplanting, de kleurenpaletten worden getoond. Vincent van Gogh schilderde in zijn felgekleurde schilderijen met korte stroken. De beplanting wordt geplant in eenzelfde patroon met daarin in tegengestelde richting stroken van grassen.
In het grijze vak komen planten die witte, zwarte of grijze kleuren hebben. Deze refereren naar de vele tekeningen die Vincent maakte.
In het bruine vak komen planten die verschillende tinten bruin en oranje hebben. Deze refereren naar de donkere schilderijen die hij maakte als leerling van Anton Mauve.
In het lichtgele vak komen planten die pastelkleuren hebben en die refereren aan de schilderijen die Vincent in Frankrijk maakte.
In het groene vak komen planten met felle kleuren, de complementaire kleuren. In dit vak komen vooral veel bloemen. Dit vak refereert naar de bekendste schilderijen die hij maakte.

Hieronder zijn impressies te zien van de beplanting die in de vakken komt.

 

Het pad begint rustig, gaat daarna steeds meer slingeren en het houdt soms spontaan op. Vincent van Gogh was een getalenteerde man maar hij had ook veel problemen. Het pad staat voor zijn wispelturigheid en zijn verwarde geest, maar ook voor zijn ontwikkeling als kunstenaar; hij ging steeds meer zijn eigen weg. Uiteindelijk houdt het pad op, net als zijn leven.

In het midden komt een paal te staan met schilderijlijsten erop. Deze paal wordt gemaakt door Kraam 90, kijk eens op hun website; www.kraam90.nl.
De paal kan ronddraaien zodat de hele tuin te bekijken is door een schilderijlijst. Er komt er één op ooghoogte en één op een lager niveau zodat ook de lagere planten goed te bekijken zijn. Ook leuk voor kinderen!

Loopt u ook het pad van Vincents schildersleven? De tuin is vanaf 16 mei te bekijken in de Tuinen van Appeltern.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *