Garden masterclass nigel dunnett

Garden Masterclass met Nigel Dunnett

In juni dit jaar heb ik samen met een collega en vriendin de Garden Masterclass Water, Wildlife and Well-being gevolgd van Nigel Dunnett. De masterclass werd georganiseerd door Garden Masterclass en was in het prachtige Chatsworth House and Gardens. (Of ook wel Mr Darcy’s huis). Het was een dag vol nuttige informatie en inspiratie!

Nigel Dunnett is een professor in beplantingsontwerpen aan de universiteit van Sheffield en is één van de meest toonaangevende ontwerpers als het gaat om innovatieve manieren van omgaan met beplantingen. Hij heeft een ecologische benadering bij het ontwerpen en toepassen van beplantingen in tuinen en openbare ruimtes en zijn werk draait om de integratie van ecologie en natuur in de tuin- en landschapssector. Zijn ontwerpen hebben een lage input, maar wel een hoge impact en zijn dynamisch, divers en afgestemd op de natuur.

Deze ‘Pictorial meadow’ bij een landgoed in Derbyshire combineert het natuurlijke uiterlijk van een bloemenweide met de vele bloemen en kleuren die je in een tuin terug zou vinden.

Het ontwerpen van beplantingen wordt over de hele wereld vaak nog een beetje als extra gezien, of als ondergeschikt aan het ontwerp. Bij deze masterclass werd extra duidelijk dat de planten het ontwerp juist maken en versterken mits goed ontworpen. Je zou dus kunnen zeggen dat je ontwerp draait om de beplanting en niet om de harde materialen. Het gebruik van de ruimte blijft wel altijd centraal.

Change – het mag veranderen, net als de natuur.

Hier worden nieuwe delen van de tuin aangelegd. Open plekken in het bos waar de beplanting wat extra kleur toe gaat voegen.

Wat voor Nigel heel belangrijk is, is dat je een connectie voelt met de natuur. Een tuin of een park is vaak passief, terwijl je actief in de ruimte zou moeten zijn. Grote natuurverschijnselen zoals de grand canyon of bijvoorbeeld heel simpel, de prachtige herstkleuren in het bos, geven je het gevoel dat je deel uitmaakt van die plek. Je voelt je één met de natuur. Een goed ontworpen tuin of park kan je datzelfde gevoel geven. Een tuin of park heeft meestal een veel kleinere schaal dan de natuur. Daarom is het van belang dat je de natuurlijke vormgeving wat meer drama geeft. Het is als het ware een soort versterkte vorm van natuur. Nigel noemt dat ook wel: artfull ecology. Door die versterkte uitstraling krijg je die onvergetelijke boeiende ervaring die je ook hebt als je echt in de natuur bent.

Er zijn op het moment 3 grote uitdagingen in de wereld en dat zijn; klimaatverandering, urbanisatie en vermindering van de biodiversiteit. Er is 1 ding dat ze alle drie kan helpen en dat zijn planten.
Planten kunnen het water opvangen van piekregens en overstromingen, planten kunnen de biodiversiteit verhogen en planten kunnen zorgen voor het welzijn van de mens (en ze kunnen nog veel meer!). Tuinen en openbaar groen zijn een geweldige plek om in ieder geval mee te beginnen om deze 3 problemen willen aan te pakken.

In dit grasveld is een tijdje geleden gele ratelaar gezaaid. Dit plantje onderdrukt de grassen en geeft zeldzame bloemen zoals deze wilde orchidee.

Design with nature -> make it visible

Natuurlijke tuinen kunnen een erg rommelig uiterlijk hebben en dit kan voor sommige mensen als storend ervaren worden. Rommelige hoekjes, die juist geweldig zijn voor insecten en kleine zoogdieren, stroken met ons beeld van netheid en ordelijkheid. Het mooie van de manier van werken zoals Nigel Dunnett dat doet is dat je wel het natuurlijke effect hebt en de voordelen voor de natuur, maar dat het ook zijn esthetische waarde behoudt en in vele vormen gegoten kan worden.

Maximaliseer de interne cyclus en minimaliseer de in- en outputs. Dat is waar we naar streven, dit is ook nog eens voordelig voor ons steeds drukker wordende leven, want dit soort tuinen en parken vergt veel minder onderhoud. Een mooi voorbeeld van een park dat ‘Artfull ecology’ uitstraalt, klimaatbestendig is en mensen bewust maakt van het systeem is het London Wetland centre. Dit grote park in Londen laat zien dat natuur en stad prima samengaan en elkaar versterken. Ook op de Chelsea Flower Show kom je steeds vaker dit soort tuinen tegen.

garden masterclass met nigel dunnett

De Garden Masterclass met Nigel Dunnett was erg inspiratievol en komt overeen met de visie die ik zelf heb op tuinen. Meer integratie van de natuur, maar wel op zo’n manier dat het wel een tuin blijft en geen oerwoud wordt. Duurzame tuinen en landschap die goed zijn voor de mens, de natuur en prachtig zijn om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *