calamagrostis brachytricha diamantgras

Siergrassen: Calamagrostis Brachytricha – Diamantgras

Siergrassen in de tuin geven een natuurlijke sfeer en voegen luchtigheid, subtiliteit en sierlijkheid toe aan een tuin. Het is een herinnering aan de wilde natuur zoals Piet Oudolf dat zo mooi verwoordt in één van zijn boeken. Dit gras, calamagrostis brachytricha, is één van mijn favoriete siergrassen hoewel in de meeste tuinen de Calamagrostis ‘Karl Foerster’ veel vaker wordt toegepast heeft diamantgras een lossere bloeiwijze en blijft veel langer mooi in de winter.

Diamantgras in de winter

De aarvormige bloeiwijze van Calamagrostis brachytricha begint meestal in augustus en blijft de hele winter staan. In het beginsel zijn de bloemen meer groen qua kleur, maar naarmate het herfst wordt in de tuin verkleuren de bloemen naar purper/mauve. Dit gras vormt pollen en is in verhouding hoger dan breed. De bloemen zijn het mooiste als er aan elk zaadje een druppeltje dauw hangt, dan zijn het net fonkelende diamanten.

Calamagrostis brachytricha in oktober

Deze plant is een erg goede toevoeging aan de border als groep, maar ook als solitair gemixt tussen bijvoorbeeld Echinacea. Diamantgras is één van de weinige soorten siergras dat tegen een klein beetje schaduw kan.
Ook al lijkt deze plant een beetje op riet zet hem niet te nat, want dan gaat het mis. Als je een plekje hebt in de border waar de middag- en avondzon op schijnt dan is dat een goede plek voor dit gras. Het licht van de zon wordt erg mooi gevangen in de aren en geeft een geweldig effect.


Bloeitijd: augustus-oktober (maar blijft mooi in de winter)
Hoogte: 80-100 cm
Standplaats: zon, lichte schaduw
Bloemvorm: aar
Wintergroen: nee
Winterkwaliteit: het hele gras blijft mooi in de winter
Grondsoort: iedere goede tuingrond, niet te nat
Onderhoud: afknippen in maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *