Salvia met Knautia

Vaste planten top 20 – de mooiste vaste planten – Salvia nemorosa

Vaste planten zijn geweldig, ze zijn mooi, divers, vergen weinig onderhoud en je hoeft ze niet of nauwelijks te vervangen. In dit blog vind je mijn top 20 van de mooiste vaste planten. Ze staan in willekeurige volgorde omdat ik simpelweg niet kan kiezen welke de beste is.

4. Salvia nemorosa – bossalie

Bossalie is een zeer veelzijdig plantengeslacht en bestaat uit wel 900 soorten. Het is een makkelijke plant die het goed doet in vrijwel elke tuin zolang hij maar in de volle zon staat. Velen denken bij salie meteen aan het keukenkruid, maar de lange blauwe tot paarse aren van deze sier-salie zijn minstens net zo bekend.
Bossalie is een echte doorbloeier en bloeit dan ook de hele zomer, als je de uitgebloeide bloemen eruit blijft knippen bloeit hij soms zelfs nog in de herfst!

Salvia nemorosa vormt pollen waaruit de lange opgaande bloeiaren tevoorschijn komen. De bladeren zijn vaak grijsgroen en hebben een langwerpige ovale vorm. De bossalie wordt gemiddeld 50-60cm hoog, maar dit verschilt per soort. Qua kleuren varieert de soort Salvia van wit tot rood, geel en blauw. De bossalie heeft daarentegen een kleiner kleurenschema en varieert in kleuren van paars tot blauw, lichtroze en wit.

Salvia nemorosa border

Twee soorten Salvia nemorosa in een border in Appeltern

Salvia nemorosa Mainacht

Salvia nemorosa ‘Mainacht’ van dichtbij

 

 

 

 

 

 

 

Salvia’s zijn uitstekende borderplanten en kunnen door hun compacte groei het beste vooraan in de border geplant worden. De hogere soorten kunnen het beste iets meer in het midden van de border staan. De blauwe, paarse en roze bloemen van Salvia nemorosa zijn goed te combineren met allerlei kleuren. Combineer ze bijvoorbeeld met wit, roze en lichtgeel of doe eens gek en combineer ze met knalgeel en oranje voor een fris en vrolijk effect. Mooi in combinatie met Achillea en Echinacea of met Geranium.

Bloeitijd: mei-september (afhankelijk van de variëteit)
Hoogte: 20-70 cm, afhankelijk van de variëteit
Standplaats: zon, lichte schaduw wordt ook verdragen (dit geeft wel minder bloemen)
Bloemvorm: aar
Wintergroen: nee
Winterkwaliteit: geen
Grondsoort: iedere goede tuingrond, goed waterdoorlatend en niet te droog
Onderhoud: weinig onderhoud nodig, knip de uitgebloeide bloemen er steeds uit voor een lange bloei

Enkele mooie variëteiten: ‘Caradonna’ – paarse bloemen met donkere stelen, ‘Mainacht’ – blauwpaars, ‘Sensation Rose’ – lichtroze, ‘Schneehuegel’ – wit, ‘Marcus’ – lichte blauwpaarse bloemen, ‘Sensation Deep Blue’ – blauw, ‘Amethyst’ – lila/paars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *