de voordelen van groen

De voordelen van groen – biophilic design

Ontwerpen met de natuur, oftewel biophilic design, heeft vele voordelen voor de gezondheid van de mens. De voordelen van groen zijn zo groot dat iedereen er iets mee zou moeten doen. Een goed voorbeeld hiervan is een onderzoek van de universiteiten van Illinois en Hong Kong. Dat onderzoek bewijst dat je een verlaagd stressniveau krijgt als je naar bomen kijkt of eronderdoor loopt. Daarnaast geeft een boom schaduw, zuurstof en levendigheid!

Wat is biophilic design?
Simpel gezegd is dat ontwerpen met de natuur, maar specifiek is het ontwerpen voor de mens als organisme waarbij rekening gehouden wordt met de lichamelijke en mentale systemen en het welzijn van de mens. Dat wordt op zo’n manier gedaan dat het helemaal van toepassing is op de plek en de persoon in kwestie.
Er worden plekken gecreëerd die inspiratievol zijn, versterkend, gezond en vooral ook toepasbaar op de functie van de plek en het ecosysteem daarvan. In de eerste plaats behoudt en versterkt biophilic design de liefde voor een plek.

Wat zijn de voordelen van groen?
Biophilic design kan je stressniveau verlagen, je creativiteit verhogen, je gedachten helderder maken, je welzijn verhogen en helend werken. In de steeds drukker bevolkte wereld waarin de natuur vaak moet wijken voor de stad is dit heel belangrijk.
Een interessant artikel over dit ontwerpprincipe is: “14 patterns of biophilic design”. Dit artikel van Terrapin beschrijft de voordelen en patronen van biophilic design. Erg interessant!

de voordelen van groen

Hoe is dit toepasbaar op jouw tuin?
In een tuin is de verhouding tussen groen en grijs (levende en dode materialen) heel erg belangrijk. In mijn ontwerpen zorg ik er altijd voor dat het groen overheerst en dat er groen is in verschillende lagen: borders, heesters, klimmers en bomen.
Naast de voordelen voor de mens heeft het ook veel voordelen voor de waterhuishouding in je tuin en voor de vlinders, bijen en andere dieren.
Als je in je tuin bewust kiest voor meer groen dan grijs en er bijvoorbeeld een waterloop aan toevoegt dan ben je goed bezig met biophilic design!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *