Hoe laat je een kleine tuin groter lijken?

11 trucs van de tuinarchitect

Hoe laat je een kleine tuin groter lijken? Met deze trucs maak je van je kleine stadstuin een heerlijk grote buitenkamer.

Truc 1: Plant een kleine boom met daarvoor een kleine haag, dichtbij het raam van je woonkamer. Zo krijg je meer dieptewerking en lijkt je tuin van binnenuit gezien veel groter.

Truc 2: zorg voor een opvallend element achter in je tuin, dit trekt je aandacht en laat de tuin langer en groter lijken. Maar maak het niet te gek en leg ook een paar dwarslijnen aan. Die zorgen ervoor dat je tuin breder lijkt.

tip-plaatje-1

Truc 3: hang één of meerdere spiegels op in je tuin. Die vergroten je tuin eindeloos. Ook water heeft een spiegelend effect en het weerkaatst het licht waardoor je tuin (nog) zonniger wordt. Ook brengt water een heleboel leven in je tuin!

Truc 4: heb je een hele lange smalle tuin? Benadruk dan de breedte door middel van haagjes, een rozenboog, een pergola of andere dwarselementen. Alleen al langwerpige tegels of vlonder planken haaks op je muur, versterkt al de breedte van je tuin.

Truc 5: ronde vormen maken je tuin niet alleen speelser, maar ook groter. Een kromlopend pad naar een verborgen zitje achterin de tuin bijvoorbeeld. Erg romantisch!tip-plaatje-2

Truc 6: hoogteverschillen in een kleine tuin? Zeker doen! Deze lijken veel ruimte te kosten, maar versterken juist heel erg het gevoel van ruimte. Een trede verschil (dat is een verschil van 15 cm) kan al een zee van ruimte creëren.

Truc 7: kleurgebruik. Stem je materialen qua kleur goed af op je huis. Zo passen je huis en tuin goed bij elkaar en het schept erg veel ruimte. Gebruik ook niet te veel verschillende materialen, maar wel tenminste twee. Dat maakt de tuin minder saai.

Truc koele en warme kleuren kleine tuin groter

Truc 8: koele tinten zoals blauw, grijs en lichtpaars, lichtroze en donkergroen suggereren diepte en laten je tuin groter lijken. Heldere en warme kleuren lijken juist weer dichterbij te staan. Plant in je lange smalle tuin vooraan planten met kleine bladeren en koele kleuren en achteraan planten met grote bladeren en heldere kleuren. In een ondiepe maar brede tuin doe je het omgekeerde.

Truc 9: plant eens een boom. In elke tuin moet op zijn minst 1 boom staan. Niet alleen zijn ze goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, ze zijn ook goed voor de natuur en maken je kleine tuin groter. Ook zorgen ze, in de vaak warme stadstuin, voor een heerlijke schaduwplek.

kleine tuin groter

Truc 10: denk niet dat in een kleine tuin het beste gewerkt kan worden met kleine materialen! Dit maakt de tuin juist klein en popperig. Ga voor grote tegels en brede houten planken. Ook je terras maak je zo groot als je wil, hierop moet je niet besparen.

Truc 11: haal eens één van je hagen weg en ontdek wat een zee van ruimte je dan krijgt. Zet in plaats daarvan een scherm neer met een wintergroene of mooi bloeiende klimplant of een mooie schutting.

Je kleine tuin groter laten lijken is met deze tips geen probleem!

5 gedachten over “Hoe laat je een kleine tuin groter lijken?

 1. Natalie schreef:

  Je tips over hoe je een kleine tuin groter kan laten lijken, heb ik met veel belangstelling gelezen. In mijn vorige tuin – een echte stadse pijpenla – had ik een kastanje geplant. Die groeit als kool. Het is een prachtige boom geworden, alleen kunnen de buren er nu wel van meegenieten. De juiste keuze van boom verdient daarom de nodige aandacht.

  • Sabine van Andel schreef:

   Hoi Natalie, wat leuk dat je het blog interessant vond! Het is inderdaad erg belangrijk om bij de keuze van bomen te kijken naar de uiteindelijke hoogte en breedte van de boom. Ook is het nog belangrijk om te kijken naar de standplaats, welke grond heb je (vochtig/droog, voedselrijk/voedselarm, kalkrijk/zuur) en heb je veel of weinig zon in de tuin. Als je dat weet dan kan je op zoek gaan naar de juiste boom voor jouw tuin. Op de websites van veel kwekers kan je goede informatie vinden over de groeiwijze van bomen, bijvoorbeeld op de site van boomkwekerij Ebben. Een mooie kleine kastanje is de Castanea sativa ‘Lyon’.

 2. Saskia Verenjans schreef:

  Blijft lastig
  Ik heb een ondiepe tuin
  7 meter diep
  9 meter breed
  Er wordt een schutting omheen geplaatst maar ben nog aan het denken hoe het optisch groter lijkt

  • Sabine van Andel schreef:

   Hoi Saskia,
   Het is zeker lastig, daarom is het handig om een professional in te schakelen! Lijnen kunnen goed een ruimte groter laten lijken of juist een combinatie van grote vlakken (bijvoorbeeld gras of een terras) en dan verschillende kleinere vlakken van beplanting die zowel op de grond blijven als in de hoogte gaan. Spiegels kunnen een heel leuk vergrotend effect geven. 🙂
   Probeer eens verschillende vormen uit te zetten in de tuin, je kan dat doen met lint of een spuitbus verf. Dan kan je goed inschatten wat het doet met de tuin.
   Kijk ook eens op pinterest of instagram voor inspiratie. Veel succes en het wordt vast heel mooi!

 3. Ivan schreef:

  Leuke en nuttige blog over de kleine tuin. Ik ben net verhuisd naar een gelijkvloers in de stad. Hij heeft een lange, smalle, en momenteel erg verwilderde tuin. Hij is wel erg zonnig en ik dacht al meteen aan lavendel. Ik heb de hele winter om erover na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *